Zima z włoskim klimatem | menu sezonowe

Długie zimowe wieczory to pretekst do pobycia razem jeszcze dłużej. Celebrujcie wspólne momenty przy stole z włoskim klimatem. 

Na zimowe spotkania w Bukovej przygotowaliśmy dla Was:

 

Przystawka: 

 

Carpaccio wołowe z leśnymi grzybami 

 

polędwica wołowa | truflowe pecorino | siemię lniane | puree z czarnych oliwek | pomidor koktajlowy | piklowane leśne grzyby | rukola 

 

 

Sałatka:

 

Sałatka z serami prosto z Italii włoskie sery

 

zielone sałaty | karmelizowany fenkuł | orzechy | winogrona | sos vinaigrette | oliwa | bagietka korzenna

 

 

Zupa:

 

Krem z podwędzonego selera 

 

wędzony seler | czarna trufla | oliwa selerowa | kwaśna śmietana 

 

 

Dania główne:

 

  • Dorsz z sosem kawiorowym i grzybowymi kopytkami

 

filet z dorsza | kawior z pstrąga | grzyby leśne | białe wino | szczypiorek | czosnek

 

  • Risotto z trzema serami 

 

ryż arborio | gorgonzola | pecorino | parmezan | piklowana gruszka | miód | białe wino | prażony słonecznik

 

  • Kałamarnice z nadzieniem z krewetek i pomidorów zapieczone w sosie san marzano 

 

kałamarnice | krewetki | pomidory koktajlowe | czerwona papryka | oliwa z oliwek | kolendra | świeża pietruszka

 

  • Peposo czyli rozgrzewający włoski gulasz 

 

poliki wołowe | leśne grzyby | chilli | warzywa okopowe | czerwone wino | świeżo mielony czarny pieprz | korzenne przyprawy | grillowana bagietka

 

 

Pizza

 

Pere e Formaggio 

 

biały sos | gruszka | gorgonzola | mozzarella | bresaola | bazylia

 

 

Deser:

 

Torta di lava – gorąca czekolada zamknięta w ciastku

 

czekolada deserowa | lody śmietankowe | piernik dojrzewający